Зборови за живот

Сјаење на Духот

Ако имаш трпение во потешкотиите, знај дека Светиот Дух е со тебе; ако, пак, истотака, имаш сила да бидеш благодарен во неволјите, знај дека...

Благодарност за незаслуженото

Наместо да негодуваме, затоа што Бог не ни го дава тоа што го бараме, подобро е да благодариме за тоа што сме го добиле...

Таму каде нема Бог нема ни човек

Таму каде нема Бог нема ни човек.Николај Берѓаев

Спасението во Христос

Се спасува само оној кој за глава го има Христос, а го има за глава Христос само оној кој се наоѓа во Неговото Тело...

Да се бориш со гревот - ете тоа е во твоите сили, а да...

Невозможно е за човекот да го искорени гревот со сопствената сила. Да се бориш со гревот, да му се спротивставуваш, да го носиш, да...

Промена

Не е нужно да го промениме светот. Промени ја малата честичка на тој свет - самиот себе, и по тебе ќе се промени целиот...

Делото на Божјата волја и Божјата намера

Делото на Божјата волја се нарекува свет. Божјата намера - спасението се нарекува Црква.Свети Климент Александриски