Зборови за живот

Какви сме во срцето, такви сме и пред лицето на Господ

Од срцето човечко излегува доброто и лошото. Какви сме во срцето, такви сме и пред лицето на Господ.Свети Теофан Затворник

Телесен vs духовен пост

Ако за време на постот целата работа беше во јадењето, тогаш светителите ќе беа крави.Свети Јован Дамаскин

Те чекам надвор!

Господ му зборува на човекот: "Гледам, одиш во црква. Не ме интересира што ќе правиш таму, иако мислам дека ќе се молиш. Не...

Стекнување и губење

Човекот кој е исполнет со благодат, во животот стекнува така, како да нема потреба од стекнатото; а губи онака, како да го дава непотребнoто.Свети...

Знак на здравата душа

Кој човек е најслабиот - оној кој се надева на својата сила. Кој човек е најсиромашниот - оној кој ги сака само парите. Показател...

Чудесен духовен закон

Ова е чудесен духовен закон: започнуваш да го даваш тоа, од кое и самиот имаш нужда, и веднаш добиваш двојно и тројно.Игумен Нектариј (Морозов)

За три нешта не брзај

За три нешта не брзај да расудуваш: за Бога - додека не се утврдиш во верата, за гревовите на другите - додека не си...