Нашата вера

Апликација „Библија за деца“ на македонски јазик

Светски познатата апликација The Bible App for Kids, или апликација „Библија за деца“ од скоро време е достапна (бесплатно) и на македонски јазик.

Православна веронаука за македонските ученици во државните училишта во Нов Јужен Велс, Австралија

Македонската православна црква – Епархија за Австралија и Нов Зеланд, од неодамна стана одобрен провајдер за православна веронаука на Министерството за образование на Нов Јужен Велс, Австралија. Специјалното верско образование (СРЕ) е доброволна (...

Литургија и 'live streaming': две нешта што не одат заедно

Со избувнувањето на Коронавирусот, постојано слушаме повици од многу архиереи и свештеници, да се практикува социјалното дистанцирање, да се избегнува присуство на Литургијата и да се замени со гледање емитувања во живо (live-streaming) на литургиски...

Поуки на Светите Отци за бракот и воспитувањето на децата

Оние кои се женат и мажат, должни се, во таа заедница да стапуваат со согласност на епископ, за да тој брак биде во Господа,...

Гуруистичките групи во Црквата 

Зборот „Гуру“ (учител) денес е познат на сите, и мислам, дека смислата му е јасна. Тој дошол кај нас од некои источни религии, особено од хиндуизмот. Во оделни источни религиозни групи, се смета дека ако следбеникот нема гуру, тој е ништо, не дост...

Среќата не е главна цел на бракот

Бракот е пат за спасение на човекот. Ако го разгледаме од стојалиштето на духот на Црквата, тогаш ќе мораме да признаеме дека главната цел...