Духовност-аскетика

За духовните старци - Монах Симеон Светогорец

Старец не е оној кој себе се возвишува и си припишува успеси, туку е простодушен и благ. Старецот не е пророк и гатач, туку човек...

За вистинските и лажните духовници - Монах Симеон Атонски

Вистинскиот духовен отец ги води луѓето кон Христа, лажните духовници ги врзуваат луѓето за себе. Вистинскиот духовен отец ги учи луѓето да живеат со Христос...

Богородичен Пост

Богородичниот пост е еден од четирите многудневни периоди на молитва и воздржание во текот на годината. Во овие две посни недели (14-ти до 28-ми...

THE FIFTEENTH INSTRUCTION. ON THE HOLY FORTY DAYS OF LENT

In the Law it is written that God commanded the sons of Israel to give a tenth part of all they had acquired during...

Подготовка за Великиот пост - Сирната седмица

Последната подготвителна седмица се нарекува сиропусна, сирна, млечна или масленица. Во таа недела се употребуваат млечни производи: млеко, сирење, масло и јајца. Снисходејќи кон...