Зборови за живот

Само-укорувањето и само-оправдувањето

Самоукорувањето — почеток на спасението, а самооправдувањето — погибел.Свети Серафим (Соболев)

Две способности

Господ ни дал две способности. Да помниме и да забораваме. Да го заборавиме злото. Да го помниме доброто. Света кнегиња Февронија Муромска

Смирена мисла и детско пелтечење

Кога со молитва ќе се приближуваш кон Бога, биди во својата мисла како мравка и црв на земјата, и како дете кое пелтечи.Преподобен Исак...

Духовниот човек ја сака...

Духовниот човек ја сака анонимноста, невидливоста, ненаметливоста...старец Мојсеј Кутлумушки

Создание за љубов

Човекот е создаден да љуби. Срцето е живо не додека чука, туку додека љуби.Ловчански митрополит Гаврил

Трпете ги искушенијата без негодувања

Трпете ги искушенијата, зашто ако тие се поднесуваат без негодување тоа ќе биде еднакво на молитва кон Бога.старец Дионисиј Јуродив (+1880)

Покриј го гревот на ближниот

Во оној миг кога ние го покриваме гревот на ближниот и Бог го покрива нашиот, а кога ние го откриваме гревот на ближниот и...