Беседи и Слова

„Христос воскресе!“ не како формула а како жива реалност и исповедање на верата

Кога бев млад и особено како студент по богословие, си поставив задача многу внимателно да прочитам и проследам што кажуваат апостолите во Евангелијата и...

Што е Православието и што не е - Монах Мојсеј Светогорец

Нема да спомнувам цитати од книги, но ќе зборувам од моето срце. Вистината е единствено во Православието. Тоа е покана за возбудлива и неверојатна...

Те чекам надвор!

Господ му зборува на човекот: "Гледам, одиш во црква. Не ме интересира што ќе правиш таму, иако мислам дека ќе се молиш. Не...

Неколку мисли и еден рецепт на Анастасија Попеску

најди си време да размислуваш - тоа е извор на силата; најди си време да си играш – тоа е извор на младоста; ...

Како да го направите заморното секојдневие, монашка келија - Игумен Трифун

Во последните триесет и пет години, веќе престанав да ги бројам мирјаните кои пројавиле желба за монаштво. Многумина ми рекле, во случај да станеле...

Недела на простувањето

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Вечерва стапуваме целосно во Великиот пост. Сите претходни недели беа време во кое бевме должни да...

Тивко откровение - отец Стефан Фриман

Врева. Звукот на светот околу нас вообичаено се именува како врева. Речиси ништо не се претставува себеси како неважно или како нешто што може да...