Home ДУХОВНА РИЗНИЦА Беседи и Слова

Беседи и Слова

Пандемијата на грипот и Светата Причест

Само чудото на покајанието може да нè спаси

Човекољубивиот Бог преку искреното покајание веднаш го прима обраќањето на Своите чеда што згрешиле. Човекот кој што го мрази злото и го сака доброто,...

Показатели за духовниот раст - архимандрит Андреј (Конанос)

Ние, иако долги години одиме во црква, сепак тоа во ништо не се забележува. Ако ние толку време поминуваме во црква, што таму правиме? ...

Никој не се искачил на Небото живеејќи во задоволства

Во Православната Црква болката, и секој друг вид страдање за верниот човек воопшто не се исклучува, туку истите добиваат сосема ново достоинство, тие се...

Jа изгонивте темнината и ја озаривте земјата со светлината на Божјото слово - проповед...

Првопрестолни меѓу апостолите и учители на вселената, молете го Владиката на сите да ни дарува мир на светот и на душите наши - велика...

Љубовта е најмелодичната нота на животот

Христијанската вера ни е доверена

Има некои вистини во христијанската вера, кои што не бива да ги забораваме. Тука ќе се обидам да ги опишам основите на христијанството. Првата...