Архитектура

Од изградбата на Митрополијата и Православниот културен центар при Соборната Црква во Сиденхам

Со Божји благослов од неодамна започнаа градежните работи на Митрополијата и Православниот културен центар при Соборната црква во Сиденхам, Мелбурн. Во тек се завршните...

Успешна донаторска акција за комплетирање на Парохискиот културен центар во Сиденхам

На 29 август 2020 г., на црковната сметка за изградба на Парохискиот културен центар при Соборната црква во Сиденхам, пристигнаа паричните средства собрани од донаторската акција „Completion of the Sydenham Church Hall“ организирана на празникот Илин...

Започна малтерисувањето на внатрешноста на новоизградената црква во манастирот Донибрук

Уште еден благословен ден! На 16 ноември, 2017 година, започна малтерисувањето на внатрешноста на новоизградената црква во манастирот Донибрук. Оваа фаза, како дар за светиот Прохор...

Уште еден благословен работен ден во манастирот Донибрук

Уште еден благословен работен ден на новата манастирска црква во Донибрук! На 18 август, 2018 година, во манастирот Свети Прохор Пчински во Донибрук, Викторија, група...

Храмот како дом Божји и дом за молитва

Во раното христијанство, кога сѐ уште не постоеле храмови, заедничките богослужби се извршувале на отворено, а жртвите биле принесувани на подигнато место наречено –...

Двојна радост - Благолепен храм на Свети Никола во Перт

Верните чеда при МПЦО Свети Никола, Перт, во ова 2017 - то Лето Господово, на самиот ден Велигден ќе имаат двојна радост. Радоста за Воскресението...

Во Бризбен започна изградбата на новиот храм посветен на Успението на Пресвета Богородица

На 5 Октомври, 2019 година, по молитвата и извршениот мал водосвет се започна со изградбата на новиот храм посветен на Успението на Пресвета Богородица во Бризбен. Радоста на парохијаните беше голема. Тие упатија благодарствени и срдечни молитви кон ...