Вероучение

Православна веронаука за македонските ученици во државните училишта во Нов Јужен Велс, Австралија

Македонската православна црква – Епархија за Австралија и Нов Зеланд, од неодамна стана одобрен провајдер за православна веронаука на Министерството за образование на Нов Јужен Велс, Австралија. Специјалното верско образование (СРЕ) е доброволна (...

Однесувањето во храмот

Како треба да се однесуваме во храмот? Пред сè – скромно. Влегувајќи во црква не мислете дека со тоа сте Го усреќиле Бога, туку дека...

Why do we venerate icons when the Ten Commandments read: “You shall not make...

Because the purpose of this commandment was to keep Israel from falling into idolatry, not to forbid the use of all images. The Orthodox use...

Света Тајна Покајание

Светата Тајна Покајание е свештеничко дејство, во кое свештеникот, со силата на Светиот Дух која му е дарувана, го „разрешува“ (одврзува, ослободува) од гревот...

Како да се биде член на Црквата?

ПРАШАЊЕ: Кој е условот за еден современ човек, кој ја сфатил припадноста кон Православната црква, да стане нејзин полноправен член? ОДГОВОР: Пред се, секој православен...

Православната вера

Верата според апостол Павле е: „жива претстава на она за кое се надеваме и доказ на она што не го гледаме“ (Евр. 11; 1). За...

Света Тајна Крштение

Нашиот Господ Исус Христос рекол: „Ако некој не се роди од вода и Дух, не може да влезе во царството Божјо“ (Јован 3, 5) Со ова...