Вероучение

Why do we use church tradition as a source for our beliefs and practices...

Because the Bible commands us to be faithful to the tradition of the Apostles; and the Bible cannot be (nor does it claim to...

Божјо Откровение

Божјо откровение го нарекуваме сè она што Бог го открил и продолжува да им го открива на луѓето за да можат правилно да веруваат,...

Hallowed by thy name (Lord's prayer - explanation - part two)

Hallowed be thy name Following the joyful, festive, and loving salutation, “Our Father, who art in heaven,” we say, “hallowed be thy name.” What are...

Света Тајна Крштение

Нашиот Господ Исус Христос рекол: „Ако некој не се роди од вода и Дух, не може да влезе во царството Божјо“ (Јован 3, 5) Со ова...

Why is it proper to honor Mary?

To begin with, the Bible shows us that it is. Beyond this there are two basic reasons why it is proper to honor her: ...

Света Тајна Покајание

Светата Тајна Покајание е свештеничко дејство, во кое свештеникот, со силата на Светиот Дух која му е дарувана, го „разрешува“ (одврзува, ослободува) од гревот...

Светите Икони

Што се тоа икони и зошто се потребни? За да сфатиме што е икона („икона“ на грчки значи – лик, слика) треба да ѕирнеме во...