Вероучение

Свето Предание

ПРАШАЊЕ: Што е тоа “Свето Предание”? ОДГОВОР: Светото Предание е збир на сите знаења за Бога, за духовниот живот, кои самиот Бог ни ги открил,...

Why do we venerate icons when the Ten Commandments read: “You shall not make...

Because the purpose of this commandment was to keep Israel from falling into idolatry, not to forbid the use of all images. The Orthodox use...

Однесувањето во храмот

Како треба да се однесуваме во храмот? Пред сè – скромно. Влегувајќи во црква не мислете дека со тоа сте Го усреќиле Бога, туку дека...

Како треба Христијанинот да се подготвува за Светата Причест и колку често да се...

Воопшто земено, често учество во Светата Тајна Причест се одредува лично кај секој православен верник, по благослов и совет на духовникот или свештеникот, откако...

Свето Писмо

Светото писмо ги опфаќа книгите што ги напишале избрани Свети мажи, пророци и апостоли, по вдахновение на Светиот Дух. Сите свети книги, составени, прават...

Света Тајна Покајание

Светата Тајна Покајание е свештеничко дејство, во кое свештеникот, со силата на Светиот Дух која му е дарувана, го „разрешува“ (одврзува, ослободува) од гревот...

Светите Икони

Што се тоа икони и зошто се потребни? За да сфатиме што е икона („икона“ на грчки значи – лик, слика) треба да ѕирнеме во...