Religious Education

A spiritual father – a teacher

Што означува поимот духовен учител (отец) и која е неговата улога во животот на Христијанинот? За почеток ќе наведеме извадоци од зборникот на поуки на...

Како Христијанинот да го започне својот црковен живот?

На кој начин Христијанинот треба да го започне својот црковен живот? ОДГОВОР: Со исполнување на четвртата Божја Заповед, која гласи: Помни го денот за одмор, за...

Thy kingdom come (Lord's prayer - explanation - part three)

The second petition of the Lord’s Prayer is: “Thy kingdom come.” As with the first petition, we must ask what meaning does a believing...

Како треба Христијанинот да се подготвува за Светата Причест и колку често да се...

Воопшто земено, често учество во Светата Тајна Причест се одредува лично кај секој православен верник, по благослов и совет на духовникот или свештеникот, откако...

Светите Икони

Што се тоа икони и зошто се потребни? За да сфатиме што е икона („икона“ на грчки значи – лик, слика) треба да ѕирнеме во...

Христијанската вера е дар Божји но и заслуга на човекот

Христијанската вера, е ДАР БОЖЈИ, со чија сила го примаме како потполна вистина сето она што Бог ни го открил. Велиме дека верата е ДАР...

Одбележан крајот на учебната 2022 за учениците од наставата по веронаука во училиштето Карлтон,...

“За да се познае мудроста и поуката, за да се разберат изреките на разумот за да се усвојат правилата на благоразумието, … на младите...