Литургија

Синаксар во Светиот и Велик Понеделник

Стихови на Јосиф прекрасниот: Целомудрениот Јосиф, се покажа држител на правдата, Давател на пченица и ризничар на добра. Стихови за исушената смоква:  Еврејското собрание, без духовни плодови, Христос...

Синаксар на Цветната недела (Цветници)

Словото Божјо, Кое ги покрива небесата, Седнат на бесловесно осле, доаѓа да ги ослободи луѓето од бесловесноста. Во овој ден го празнуваме славниот и...

Синаксар во Неделата Сиропусна

Светот горчливо нека заплаче со родоначалниците: Оној што отпадна, заедно со паднатите (ангели), поради слатката храна. Во овој ден правиме спомен на паѓањето на првосоздадениот...

Сабота од Сирната седмица

Синаксар На душите на праведните, чиј спомен е секогаш присутен, како жртва им ги принесувам моите зборови на покајание. Во претходните празници, богоносните отци постапно нѐпоучија...

Синаксар во Неделата Месопусна

Кога ќе седнеш, Судијо на сите, да ја судиш сета земја, удостој ме и мене да го слушнам овој глас: „Дојдете, благословени на мојот...

Синаксар во Неделата на блудниот син

Ако си блудник како мене, биди храбар, оди,  зашто вратата на Божјите добрини се отвори за сите.Во овој ден го празнуваме враќањето на блудниот...

За црковните празници - Свети Теофан Затворник

Бог за нашите дела и работи ни одредил шест денови, а за Себе си задржал само еден ден - седмиот (Неделата). На државните празници се потрошува...