Литургија

За Богојавленската вода

Дали се разликува водата осветена вечерта, на 18 јануари, од богојавленската вода – на 19 јануари? Кога сепак треба да се зема водата?Благодатта на...

Божик е - Со нас е Бог

Празникот на Рождеството на нашиот Господ, Бог и Спасител, Исус Христос, се приближува и нестрпливоста на светот расте. Некои од луѓето стравуваат дека празникот...

On the Time and Place of Confession

The prayers and services of the Church demonstrate to us the need for regular, weekly Communion. Without it, we cannot expect to live our...

Спомен на свети Александар Свирски

 Двапати во историјата на човештвото Троичниот Бог му се открил на телесниот човечки поглед – првпат, на светиот праотец Авраам кај Мамврискиот даб, покажувајќи...