За црковните празници - Свети Теофан Затворник

1535

Бог за нашите дела и работи ни одредил шест денови, а за Себе си задржал само еден ден – седмиот (Неделата).

250px-Feofan

На државните празници се потрошува сè она што е стекнато во работните денови.

На празниците, пак, на Црквата може и треба да се собира духовно богатство: мудрост, знаење, добри дела, молитви, и тоа пообилно отколку во работните денови.

Празникот не е само за да се остави работата и денот да мине неработно.

Празникот не е безработност ами празнување. Духовна и утешителна радост поради спознавањето и добивањето на Божјите дарови.

Previous articleВо Ермитаж изложен единствениот животен портрет на Св. Ксенија Петроградска
Next articleСмирението на нашиот Господ