Words for life

Self-reproaching and self-justification

Самоукорувањето — почеток на спасението, а самооправдувањето — погибел.Свети Серафим (Соболев)

Две способности

Господ ни дал две способности. Да помниме и да забораваме. Да го заборавиме злото. Да го помниме доброто. Света кнегиња Февронија Муромска

Calm thought and child's stuttering

Кога со молитва ќе се приближуваш кон Бога, биди во својата мисла како мравка и црв на земјата, и како дете кое пелтечи.Преподобен Исак...

The spiritual man wants...

Духовниот човек ја сака анонимноста, невидливоста, ненаметливоста...старец Мојсеј Кутлумушки

Creation for love

Човекот е создаден да љуби. Срцето е живо не додека чука, туку додека љуби.Ловчански митрополит Гаврил

Endure the ordeals without an outcry

Трпете ги искушенијата, зашто ако тие се поднесуваат без негодување тоа ќе биде еднакво на молитва кон Бога.старец Дионисиј Јуродив (+1880)

Hide your brother’s sin

Во оној миг кога ние го покриваме гревот на ближниот и Бог го покрива нашиот, а кога ние го откриваме гревот на ближниот и...