Home ДУХОВНА РИЗНИЦА Зборови за живот

Зборови за живот

Сјаење на Духот

Ако имаш трпение во потешкотиите, знај дека Светиот Дух е со тебе; ако, пак, истотака, имаш сила да бидеш благодарен во неволјите, знај дека...

Спасението во Христос

Се спасува само оној кој за глава го има Христос, а го има за глава Христос само оној кој се наоѓа во Неговото Тело...

Знак на здравата душа

Кој човек е најслабиот - оној кој се надева на својата сила. Кој човек е најсиромашниот - оној кој ги сака само парите. Показател...

Барај го Бог секој ден

Барај го Бог секој ден. Но, барај го во своето срце, а не надвор од него. И кога ќе го најдеш, застани со страв...

Благодарност за незаслуженото

Наместо да негодуваме, затоа што Бог не ни го дава тоа што го бараме, подобро е да благодариме за тоа што сме го добиле...

Промена

Не е нужно да го промениме светот. Промени ја малата честичка на тој свет - самиот себе, и по тебе ќе се промени целиот...

Животот на душата

Не заборавај ја молитвата - таа е животот на душата.Свети Никон Оптински