Words for life

To fight with the sin - that's in your power, and to eradicate it...

Невозможно е за човекот да го искорени гревот со сопствената сила. Да се бориш со гревот, да му се спротивставуваш, да го носиш, да...

I’m waiting for you outside!

Господ му зборува на човекот: "Гледам, одиш во црква. Не ме интересира што ќе правиш таму, иако мислам дека ќе се молиш. Не...

Спасението во Христос

Се спасува само оној кој за глава го има Христос, а го има за глава Христос само оној кој се наоѓа во Неговото Тело...

Change

Не е нужно да го промениме светот. Промени ја малата честичка на тој свет - самиот себе, и по тебе ќе се промени целиот...

Gratitude for the undeserved

Наместо да негодуваме, затоа што Бог не ни го дава тоа што го бараме, подобро е да благодариме за тоа што сме го добиле...

A sign of a healthy soul

Кој човек е најслабиот - оној кој се надева на својата сила. Кој човек е најсиромашниот - оној кој ги сака само парите. Показател...

Self-reproaching and self-justification

Самоукорувањето — почеток на спасението, а самооправдувањето — погибел.Свети Серафим (Соболев)