Какви сме во срцето, такви сме и пред лицето на Господ

Од срцето човечко излегува доброто и лошото. Какви сме во срцето, такви сме и пред лицето на Господ.Свети Теофан Затворник

Човечка и Божја правда

Човечката правда вели: Згреши ли? Треба да бидеш казнет! Божјата правда, пак, вели: Ја признаваш својата грешка и се каеш? Ти се простува!Старец Пајсиј...

Делото на Божјата волја и Божјата намера

Делото на Божјата волја се нарекува свет. Божјата намера - спасението се нарекува Црква.Свети Климент Александриски

Само-укорувањето и само-оправдувањето

Самоукорувањето — почеток на спасението, а самооправдувањето — погибел.Свети Серафим (Соболев)

Чудесен духовен закон

Ова е чудесен духовен закон: започнуваш да го даваш тоа, од кое и самиот имаш нужда, и веднаш добиваш двојно и тројно.Игумен Нектариј (Морозов)

Телесен vs духовен пост

Ако за време на постот целата работа беше во јадењето, тогаш светителите ќе беа крави.Свети Јован Дамаскин

Таму каде нема Бог нема ни човек

Таму каде нема Бог нема ни човек.Николај Берѓаев