ДУХОВНА РИЗНИЦА

Никој не се искачил на Небото живеејќи во задоволства

Во Православната Црква болката, и секој друг вид страдање за верниот човек воопшто не се исклучува, туку истите добиваат сосема ново достоинство, тие се...

Реши се да го правиш само она што му е угодно на Бога

Најпрво, покај се. Запомни дека во духовниот живот ништо не може да се направи без покајание... Без покајание не можеме да ја започнеме нашата...

Господи и покрај мојата грешност Те љубам

Христијаните не можат да му кажат на Бога: "Јас сум во ред. Заслужувам да бидам спасен", затоа што тогаш тие ќе бидат фарисеи. Ова...

Радувај се во сите тешкотии и таги

Не грижи се премногу за тоа колку си духовно сиромашен - Бог го гледа тоа, но од тебе се очекува да му веруваш на...

Животот на душата

Не заборавај ја молитвата - таа е животот на душата.Свети Никон Оптински

Барај го Бог секој ден

Барај го Бог секој ден. Но, барај го во своето срце, а не надвор од него. И кога ќе го најдеш, застани со страв...

Сјаење на Духот

Ако имаш трпение во потешкотиите, знај дека Светиот Дух е со тебе; ако, пак, истотака, имаш сила да бидеш благодарен во неволјите, знај дека...