ДУХОВНА РИЗНИЦА

Навикнете се да бидете свети

„Бог ги создал и видливиот и невидливиот свет. Он ги создал и душата и телото. И ако видливиот свет е толку прекрасен, тогаш каков...

Portraying Hell is Easy; Heaven Is Impossible

Yesterday, I was on an art website, a quite legitimate one, and it’s a sad commentary on the current state of our society that...

Св. Паисиј Величковски: Духовни поуки

Светите Отци укажуваат на различните степени на нашата мисловна борба, пропратена или со нашата победа, или со нашиот пораз. Пред сè, тие укажуваат на...

God grants prayer to those who pray - St. Hilarion of Optina

Anger If you feel that you cannot control your anger, remain silent, and for the time being, simply say nothing, until, through continuous prayer and...

Молитва кон Свети Лука Кримски

О, себлажен исповедниче, светителу, оче наш Лука, велик угоднику Христов! Ние, кои со умиление ги преклонивме колената на срцата наши и припаѓаме пред кивотот...