ДУХОВНА РИЗНИЦА

Што ли ќе ожнее човекот во нивата на својата душа?

Човекот, во нивата на својата душа не треба да се труди напразно, туку да бдее над себеси за да не би дошле арамии: светот,...

За да не останеш измамен, разбери како светот те измами

Во напуштената и трошна келија, еден монах пронашол забелешка: "Еден ден светот ми рече:" Остави го домои и учи, затоа што сите учат! "И јас го напуштив мојот дом на студии. Потоа ми рече:" Остави ги родителите и ожени се, затоа што сите се ожениј...

Нема смисла да велиме дека сме Xристијани. Треба да докажеме дека сме Xристијани!

Дел од видео интервју на Старецот Никон од Света Гора кој зборува за најмоќното сведочење на еден христијанин за верата - неговиот живот. Старец Никон:...

Нема никој освен Тебе

My soul is like a house, small for you to enter, but I pray you to enlarge it. It is in ruins, but I ask you to remake it. It contains much that you will not be pleased to see:this I know and do not hide. But who is to rid if of these things? There i...

Основните доблести

Божјата сила е ефективна кога некој бара помош од Бог, признавајќи ја својата слабост и грешност. Затоа, смирението и насоченоста кон Бога се основни...

Оној што љуби е победникот во духовната битка

Љубовта бара дискреција, а дискрецијата, пак, е уметност. Ако не сте запознаени со уметноста на љубовта, тогаш не знаете како да љубите. Љубовта не...

Молитва за простување

Спасителу мој, научи ме од сè срце да им простувам на оние што со нешто ме навредиле, бидејќи знам дека не можам да застанам...