Home ДУХОВНА РИЗНИЦА Духовни ориентири

Духовни ориентири

Да внимаваме, да бидеме на стража

Овде, на земјата, луѓето треба да се потрудат да не го примаат предлогот на злите духови. Светите Отци велат дека треба добро да внимаваме,...

Милост - Старец Сампсон Сиверс

Милост - тоа е кога човек не знае да види зло, кога на сите им простува, кога сите ги оправдува, сите ги сожалува. А...

Радувај се, зашто името ти е човек!

Стегајќи заби, стискајќи тупаници до болка, радувај се, зашто живееш! Радувај се на ведрината на небото и рубиновите зраци на изгрејсонцето! Радувај се на...

Дали постиш?

Дали постиш? Нахрани ги гладните, напој ги жедните, посети ги болните, не заборавај ги затворениците. Охрабрувај ги ожалостените и оние што плачат. Биди милосрден,...

Оној што љуби е победникот во духовната битка

Љубовта бара дискреција, а дискрецијата, пак, е уметност. Ако не сте запознаени со уметноста на љубовта, тогаш не знаете како да љубите. Љубовта не...

Зборувам 5 јазици

Еднаш ми пријде еден странски мисионер и ми рече: „Ти можеби си добра жена, но не си добра христијанка!“ Прашав: „Зошто?“ „Затоа што овде си толку...

Со помислите не стапувајте во разговор

Помислите – тоа се „демони“ (демонска енергија). Ако веќе постојат такви луѓе кој што не е можно да ги убедиме во нешто, дотолку повеќе...