Пристигнување во Америка на првите православни мисионери

1324

Денес, го празнуваме пристигнувањето на првите православни мисионери во Америка, светите Герман, Јувеналиј и другите со нив.
Во спомен на празникот, приложуваме кратка репортажа за островот на Св. Герман.

Spruce Island, во близина на Кодијак, од многу православни христијани е сметано за едно од светите места во Северна Америка.

Островот беше дом на пустиникот Герман Алјаски, за време на раните 1800-ти.

Секоја година, на почетокот на Август, Православната Црква во Америка ја прославува канонизацијата на свети Герман со Литургија, поклоничко патување, и трпеза.

(преводот на македонски јазик, тука е достапен како unknown language)

Извор: http://www.adn.com

Previous articleMotherhood: The ultimate career move
Next articleЗошто да се обраќаме на светителите, а не директно кон Бога?