Оплакување Христово во црквата Свети Илија во Футскрај

1104

Денес гробот го држи Оној што со рацете тварта ја држи; камен го покрива Оној што небесата со добродетел ја покрива; спие животот, а адот трепери и Адам од оковите се ослободува.  Слава ѝ на Твојата промисла, Боже, со која откако го исполни сиот вечен покој, ни го дарува Твоето сесвето воскресение од мртвите. (Хвалитна стихира, глас 2)


На 14 Април, во Светата и Велика Сабота, во црквата Свети Илија во Футскрај, се отслужи Утрена богослужба на која, пред гробот и Христовата плаштаница, беа испеани Статиите на Оплакувањето Христово.

По литијата и трикратниот опход околу црквата, верниот народ поклонувајќи се, ја целива плаштаницата и ги возвеличи Христовите страдања и доброволното погребение.

Господи Слава му на Твоето снисходење! 

IMG_1401 IMG_1402 IMG_1403 IMG_1404 IMG_1405 IMG_1406 IMG_1408 IMG_1410 IMG_1411 IMG_1412 IMG_1413 IMG_1415 IMG_1417 IMG_1418 IMG_1421 IMG_1424 IMG_1425 IMG_1426 IMG_1428 IMG_1431 IMG_1432 IMG_1433 IMG_1439 IMG_1459 IMG_1462 IMG_1464 IMG_1465 IMG_1468 IMG_1481 IMG_1483 IMG_1487 IMG_1490 IMG_1491 IMG_1502 IMG_1515 IMG_1525 IMG_1528 IMG_1530 IMG_1536 IMG_1538 IMG_1540 IMG_1542 IMG_1552 IMG_1553 IMG_1555 IMG_1557 IMG_1559 IMG_1446 IMG_1447 IMG_1448 IMG_1449 IMG_1453 IMG_1454

Previous articleДвојна радост - Благолепен храм на Свети Никола во Перт
Next articleВелика Сабота, Вечерна и Света Василиева Литургија во црквата Свети Илија во Футскрај