Вероучение

Како треба Христијанинот да се подготвува за Светата Причест и колку често да се...

Воопшто земено, често учество во Светата Тајна Причест се одредува лично кај секој православен верник, по благослов и совет на духовникот или свештеникот, откако...

Света Тајна Причест

ПРАШАЊЕ: Што е Света Тајна Причест? ОДГОВОР:  Црквата ги нарекува Свети Христови Тајни - Телото и Крвта Христови, во кои се претвораат (ја менуваат својата...

Света Тајна Миропомазание

Светата Тајна Миропомазание ја дополнува Светата Тајна Крштение, заедно со неа правејќи единствен црковен чин. Ова света тајна се состои од помазување на одредени...

Како Христијанинот да го започне својот црковен живот?

На кој начин Христијанинот треба да го започне својот црковен живот? ОДГОВОР: Со исполнување на четвртата Божја Заповед, која гласи: Помни го денот за одмор, за...

Христијанската вера е дар Божји но и заслуга на човекот

Христијанската вера, е ДАР БОЖЈИ, со чија сила го примаме како потполна вистина сето она што Бог ни го открил. Велиме дека верата е ДАР...

Света Тајна Крштение

Нашиот Господ Исус Христос рекол: „Ако некој не се роди од вода и Дух, не може да влезе во царството Божјо“ (Јован 3, 5) Со ова...

Свето Писмо

Светото писмо ги опфаќа книгите што ги напишале избрани Свети мажи, пророци и апостоли, по вдахновение на Светиот Дух. Сите свети книги, составени, прават...