Вероучение

Why is it proper to honor Mary?

To begin with, the Bible shows us that it is. Beyond this there are two basic reasons why it is proper to honor her: ...

Духовен отец - учител

Што означува поимот духовен учител (отец) и која е неговата улога во животот на Христијанинот? За почеток ќе наведеме извадоци од зборникот на поуки на...

Светите Икони

Што се тоа икони и зошто се потребни? За да сфатиме што е икона („икона“ на грчки значи – лик, слика) треба да ѕирнеме во...

Hallowed by thy name (Lord's prayer - explanation - part two)

Hallowed be thy name Following the joyful, festive, and loving salutation, “Our Father, who art in heaven,” we say, “hallowed be thy name.” What are...

Однесувањето во храмот

Како треба да се однесуваме во храмот? Пред сè – скромно. Влегувајќи во црква не мислете дека со тоа сте Го усреќиле Бога, туку дека...

Lord's prayer - explanation

Our father who art in heavenJesus Christ left us only one prayer, which is therefore usually called the Lord’s Prayer. When the disciples implored...

Света Тајна Покајание

Светата Тајна Покајание е свештеничко дејство, во кое свештеникот, со силата на Светиот Дух која му е дарувана, го „разрешува“ (одврзува, ослободува) од гревот...