Home Нашата вера

Нашата вера

Hallowed by thy name (Lord's prayer - explanation - part two)

Hallowed be thy name Following the joyful, festive, and loving salutation, “Our Father, who art in heaven,” we say, “hallowed be thy name.” What are...

Приказна за навредите

Еден човек дошол кај некој старец (монах) и гледајќи ја неговата крајна незлобливост го прашал: „Ти си толку мудар, ти си секогаш добро расположен,...

Луѓе мои, што ви направив а што ми вративте...

Луѓе мои, што ви направив, или со што ви здодеав? На слепците ваши вид им дадов, лепрозните ги очистив, човекот на одарот го кренав;...

Why do we venerate icons when the Ten Commandments read: “You shall not make...

Because the purpose of this commandment was to keep Israel from falling into idolatry, not to forbid the use of all images. The Orthodox use...

Синаксар на Светата и Велика Сабота

Стихови: Попусто го чуваш гробот, стражо, Зашто тој не може да го задржи самиот Живот. Во светата и Велика Сабота го празнуваме боготелесното погребение и слегувањето...

Православна веронаука за македонските ученици во државните училишта во Нов Јужен Велс, Австралија

Македонската православна црква – Епархија за Австралија и Нов Зеланд, од неодамна стана одобрен провајдер за православна веронаука на Министерството за образование на Нов Јужен Велс, Австралија. Специјалното верско образование (СРЕ) е доброволна (...