Архиереј

Обраќање на Митрополитот г. Петар на Семакедонскиот протест во Скопје за одбрана на името...

Името на нашата земја е Македонија! - е пораката на повеќето десетици илјади граѓани што вчера вечерта ја испратија од улиците на главниот град...

Божикно послание на Високопреосветениот Митрополит Петар

+ ПЕТАР ПО МИЛОСТА БОЖЈА, МИТРОПОЛИТ ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКИ И АДМИНИСТРАТОР АВСТРАЛИСКИ И НОВОЗЕЛАНДСКИ, НА СЕТО СВЕШТЕНСТВО, ПРЕПОДОБНО МОНАШТВО И ВЕРНИТЕ ЧЕДА ВО ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКАТА И АВСТРАЛИСКО-НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА,...

Прес-конференција на Митрополитот г. Петар по повод реакциите на јавноста во врска со Писмото...

По повод реакциите на јавноста околу последните збиднувања, на 25.12.2017 г, како и изминатиот понеделник, на 18.12.2017 г., Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, после Божествената...

Гостување на Митрополитот г. Петар во емисијата „Отворено студио“ на ТВ НОВА

На 5 декември 2017, митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, гостуваше во емисијата „Отворено студио“ на ТВ Нова, во која зборуваше...

„Волот го познава Својот Господар и магарето јаслите на Господарот Свој, а Израил...

Беседа во 13-та Недела по Педесетница Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Волот го познава Својот Господар и магарето јаслите на Господарот Свој, а Израил...

Гостување на Митрополитот Петар во „Само вистина“ 21.07.2017 на Канал 5 ТВ (Видео)

На 21.07.2017, митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, гостуваше во емисијата „Само Вистина“ на Канал 5 Телевизија, каде зборуваше на повеќе...

Велигденско послание на Високо-преосветениот Митрополит г. Петар

† ПЕТАР  ПО МИЛОСТА БОЖЈА, МИТРОПОЛИТ ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКИ И АДМИНИСТРАТОР АВСТРАЛИСКИ И НОВОЗЕЛАНДСКИ, НА СЕТО СВЕШТЕНСТВО, ПРЕПОДОБНО МОНАШТВО И ВЕРНИТЕ ЧЕДА ВО ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКАТА И АВСТРАЛИСКО-НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА, ИМ ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ,...