Св.-ФеофанЗборувате: „Успех нема…“ И нема да го има додека го има самољубието и самосожалувањето. Тие се знак дека во срцето царува нашето „Јас“ а не Господ.

Присуството на самољубието е знак дека првичната одлука да му се служи на Господа не е успешно и во потполност образувана.

Господ не може да даде одсуство на самољубие и самосожалување, туку бара човекот сам да си земе за задача да се совлада и смири, по што заради трудот ќе дојде Божјата милост.

Свети Теофан Затворник

Previous articleСмирението е дар Божји
Next articleПрва Недела по Педесетница (на Сите Свети) во црквата Свети Илија во Футскрај