Акатист на Пресвета Богородица во црквата Свети Илија во Футскрај

1004

Светата дева ја гледаме како запалена свеќа, која им се јави на оние што се во темнина. Зашто палејќи го духовниот оган, таа ги води сите кон богопознние, и умот го просветлува со божествени зраци. Затоа и пееме: Радувај се Невесто неневесна! (Икос 11 од Акатистот)


На 31 Март, во Петокот од Петтата седмица на Велигденскиот пост, во црквата „Свети Илија“ во Футскрај, Мелбурн, се отслужи Мало повечерие на кое се изврши Акатистната служба на Пресвета Богородица. После Акатистот се изврши и чинот на благословување и осветување на петолебие.

IMG_0810 IMG_0811 IMG_0812 IMG_0814 IMG_0820 IMG_0822 IMG_0825 IMG_0830 IMG_0833 IMG_0840

Previous articleСеноќно бдение во манастирот во Донибрук, Мелбурн
Next articleАкатистна служба на Пресвета Богородица во црквата Света Богородица - Пречиста во Ливерпул, Сиднеј