5 - та Недела по Пасха - на Самарјанката - во црквата Свети Илија во Футскрај

1318

Самарјанката, која со вера дојде на кладенецот, Те виде Тебе – Водата на премудроста и, откако се напи од неа изобилно, го наследи вечното Царство небесно, и затоа нејзиниот спомен трајно се слави. (Кондак на Празникот, глас 8)


На 14 мај 2017 г., во 5 – тата Недела по Пасха, посветена на Самарјанката – светата Фотина, кога се празнува и споменот на Светиот пророк Еремиј и преподобниот маченик Акакиј, во црквата Свети Илија во Футскрај се богослужеше Утрена богослужба и Света Божествена Литургија.

На Литургијата, верниот народ се заблагодари на Бога и се причести со Светите Христови Тајни.

IMG_2239 IMG_2232 IMG_2256 IMG_2253 IMG_2243 IMG_2257 IMG_2259 IMG_2241 IMG_2242

Previous articleОд тековните градежни активности на новата црква „Свети Никола“ во Перт
Next article5 - та Недела по Пасха - на Самарјанката - во црквата Света Богородица - Пречиста во Ливерпул