За да не останеш измамен, разбери како светот те измами

1281

Во напуштената и трошна келија, еден монах пронашол забелешка:

“Еден ден светот ми рече:” Остави го домот и учи, затоа што сите учат! “И јас го напуштив мојот дом за да учам и студирам. Потоа ми рече:” Остави ги родителите и ожени се, затоа што сите се оженија! “Ги оставив моите родители и наскоро моите родители умреа. И повторно светот ми рече:” Направи повеќе пари, обезбеди ги своите деца – побарај ја сопствената среќа, затоа што секој посакува среќа! “ И во потрага по непозната моја среќа, почнав да заработувам пари, но семејството ми се распадна, децата ме оставија и јас останав сам. И светот бавно ми рече: „Сега те оставам!“ – “И со што тогаш ќе останам?” –  извикнав од длабочината на градите. И светот, смеејќи се, ми одговори: “Зарем не знаеше дека не може да ми се верува?” И сè избледе од мене… Така станав монах.”

Рече стариот монах: „За да не останеш измамен, пред сè разбери како светот те измами.“

Монах Симеон Атонски

Извор: www.facebook.com/Orthodox-Parables-and-Stories

Previous articleСвета Литургија во црквата Свети Никола во Перт (10-та Недела по Педесетница)
Next articleПразникот Успение на Пресвета Богородица во Соборната црква во Сиденхам