Црква и општество

Децата не треба да се притискаат и да се принудуваат

За децата треба повеќе да се молиме, а помалку да им зборуваме Сè се успева со молитва, со молчење и со љубов. Ги сфативте ли...

Домашно воспитување

Детето, додека е мало, сè прима во своите чувства, и како што детето расте, потребно е во него да се поттикне волјата. Уште од...

Светоста на родителите е најдоброто воспитување во Господа

Во личноста на децата да Го гледаме Бога и да им ја дадеме Божјата љубов. Треба и децата да научат да се молат. За...

Што да прават родителите за нивните деца да станат добри луѓе

Нема родители, кои не би сакале децата да им станат успешни и вредни луѓе. Дури и големиот грешник си го казнува детето за сторената...

Литургија и 'live streaming': две нешта што не одат заедно

Со избувнувањето на Коронавирусот, постојано слушаме повици од многу архиереи и свештеници, да се практикува социјалното дистанцирање, да се избегнува присуство на Литургијата и да се замени со гледање емитувања во живо (live-streaming) на литургиски...

Описот на Исус Христос од управникот Публиј Лентул до римскиот Цезар

Во Рим, во една од библиотеките, пронајден е еден неспорно автентичен ракопис, од голема историска вредност. Тоа е писмото, кое Публиј Лентул, управникот на Јудејците...

Разлози против контрацепцијата, стерилизацијата, вештачкото оплодување и абортусот

Предавање на доктор Антун Лисец Др. Антун Лисец е хрватски доктор, римокатолик, чии ставови се потпираат, пред сѐ, врз база на современите медицински сознанија и...