Приказна за навредите

Еден човек дошол кај некој старец (монах) и гледајќи ја неговата крајна незлобливост го прашал: „Ти си толку мудар, ти си секогаш добро расположен,...

Подготовка за Великиот пост - Сирната седмица

Последната подготвителна седмица се нарекува сиропусна, сирна, млечна или масленица. Во таа недела се употребуваат млечни производи: млеко, сирење, масло и јајца. Снисходејќи кон...

Богородичен Пост

Богородичниот пост е еден од четирите многудневни периоди на молитва и воздржание во текот на годината. Во овие две посни недели (14-ти до 28-ми...

За вистинските и лажните духовници - Монах Симеон Атонски

Вистинскиот духовен отец ги води луѓето кон Христа, лажните духовници ги врзуваат луѓето за себе. Вистинскиот духовен отец ги учи луѓето да живеат со Христос...

За духовните старци - Монах Симеон Светогорец

Старец не е оној кој себе се возвишува и си припишува успеси, туку е простодушен и благ. Старецот не е пророк и гатач, туку човек...