Богородичен Пост

Богородичниот пост е еден од четирите многудневни периоди на молитва и воздржание во текот на годината. Во овие две посни недели (14-ти до 28-ми...

Salvation and destruction

Вистинскиот духовен отец ги води луѓето кон Христа, лажните духовници ги врзуваат луѓето за себе. Вистинскиот духовен отец ги учи луѓето да живеат со Христос...

Божикниот пост

Божикниот пост му претходи на празникот Рождество Христово, трае 40 дена и се нарекува исто така „Филипов пост“, бидејќи започнува после 27 ноември –...

A story of the insults

Еден човек дошол кај некој старец (монах) и гледајќи ја неговата крајна незлобливост го прашал: „Ти си толку мудар, ти си секогаш добро расположен,...

THE FIFTEENTH INSTRUCTION. ON THE HOLY FORTY DAYS OF LENT

In the Law it is written that God commanded the sons of Israel to give a tenth part of all they had acquired during...