Новости

Сиропусна недела (Прочка) и почеток на Неделното училиште за деца во Футскрај

На 17 март, 2024 година, во Сиропусната недела (Прочка), кога се празнува споменот на Преподобен Герасим Јордански и свети Јаков Посник, во црквата Свети...

Сиропусна недела - Прочка во Сиденхам

На 17.03.2024 кога ја празнуваме Сиропусната (Проштална) недела, Света и Божествена Литургија се богослужеше во Соборниот храм во Мелбурн. Богослужеше ереј Александар Николовски....

Недела на блудниот син - Мелбурн, Футскрај

На 03 март, 2024 година, во Неделата на блудниот син, кога се празнува споменот на светите апостоли Архип, Филимон и Апфиј, во црквата Свети...

Недела на Митарот и Фарисејот во Мелбурн - Футскрај

На 25 февруари, 2024 година, во Неделата на митарот и фарисејот, кога се празнува споменот на светиот Мелетиј Антиохијски, преподобната Марија и преподобниот Евгениј,...

37-та недела по Педесетница

На 18 февруари, 2024 година, во 37-та Недела по Педесетница, кога се празнува споменот на светите маченички Агатија и Теодула и светиот Полиевктиј, во...

Недела на Блудниот Син

На 03.03.2024г. во втората подготвителна недела пред Великиот Пост, посветена на Блудниот Син, се богослужеше Света и Божествена Литургија во Соборниот храм во Сиденхам...

36та Недела по Педесетница во Футскрај - Мелбурн

На 11 февруари, 2024 година, во 36-та Недела по Педесетница, кога се празнува споменот на преносот на моштите на светиот Игнатиј Богоносец и на...