Home ДУХОВНА РИЗНИЦА Зборови за живот

Зборови за живот

Победа со согласноста на човечката волја

Христос го победил светот не на некој магичен начин, ни просто со својата Божествена волја, ами со согласноста на својата човечка волја. Старец Јосиф Ватопедски

Таму каде нема Бог нема ни човек

Таму каде нема Бог нема ни човек.Николај Берѓаев

Промена

Не е нужно да го промениме светот. Промени ја малата честичка на тој свет - самиот себе, и по тебе ќе се промени целиот...

Да се бориш со гревот - ете тоа е во твоите сили, а да...

Невозможно е за човекот да го искорени гревот со сопствената сила. Да се бориш со гревот, да му се спротивставуваш, да го носиш, да...

Човечка и Божја правда

Човечката правда вели: Згреши ли? Треба да бидеш казнет! Божјата правда, пак, вели: Ја признаваш својата грешка и се каеш? Ти се простува!Старец Пајсиј...

Барај го Бог секој ден

Барај го Бог секој ден. Но, барај го во своето срце, а не надвор од него. И кога ќе го најдеш, застани со страв...

Создание за љубов

Човекот е создаден да љуби. Срцето е живо не додека чука, туку додека љуби.Ловчански митрополит Гаврил