Seek God daily

Барај го Бог секој ден. Но, барај го во своето срце, а не надвор од него. И кога ќе го најдеш, застани со страв...

Change

Не е нужно да го промениме светот. Промени ја малата честичка на тој свет - самиот себе, и по тебе ќе се промени целиот...

Calm thought and child's stuttering

Кога со молитва ќе се приближуваш кон Бога, биди во својата мисла како мравка и црв на земјата, и како дете кое пелтечи.Преподобен Исак...

The degree of the Saints

Ако човекот ги увиди своите гревови, недобројни како морскиот песок, тоа е знак за здравје на душата. Тоа е степен што го достигнуваат светите.Свети...

The way we are in our heart, is the way we are in the...

Од срцето човечко излегува доброто и лошото. Какви сме во срцето, такви сме и пред лицето на Господ.Свети Теофан Затворник

A gift and a fruit

Светите отци на Црквата учат дека во непрестајната молитва се бара само еден дар - согледување на своите согрешенија, и се очекува само еден...

I’m waiting for you outside!

Господ му зборува на човекот: "Гледам, одиш во црква. Не ме интересира што ќе правиш таму, иако мислам дека ќе се молиш. Не...