Молитва кон Свети Лука Кримски

О, себлажен исповедниче, светителу, оче наш Лука, велик угоднику Христов! Ние, кои со умиление ги преклонивме колената на срцата наши и припаѓаме пред кивотот...

Родителска молитва за децата

Боже и Отец наш кој си на Небесата, кој го љубиш човекот и чие милосрдие е неискажливо, имај милост и кон моите деца, за...

Нема никој освен Тебе

My soul is like a house, small for you to enter, but I pray you to enlarge it. It is in ruins, but I ask you to remake it. It contains much that you will not be pleased to see:this I know and do not hide. But who is to rid if of these things? There i...

Молитва на Свети Нектариј Егински кон Мајката Божја

Марија, Дево Пречиста, Пресвета Богородице! Царице, Богомајко Дево, Покрове кој покриваш сè! Повисока од Небесните Сили, Ти си Светлост над светлоста! Пречесна Владичице на сите небесни војски! Надеж...

Песнопеенија од Првата седмица на Великиот Пост

Да постиме со пост пријатен, благоугоден на Господа: постот е бегање од злото, воздржување на јазикот, отфрлање на гневот, похотите, озборувањето, лагата, прекршувањето на...

Молитва кон преподобниот отец Прохор Пчински

О, свети и преподобен оче наш Прохоре, велики угоднику Господов, наш топол застапнику и секогаш брз помошнику. Помогни ми на мене грешниот и раслабениот...