Молитва на старец Софрониј (Сахаров)

Господи, Ти си ми дал заповед да љубам, но јас не наоѓам во себеси сила за таа љубов. Ти дојди за да го исполниш во...

Молитва на Свети Нектариј Егински кон Мајката Божја

Марија, Дево Пречиста, Пресвета Богородице! Царице, Богомајко Дево, Покрове кој покриваш сè! Повисока од Небесните Сили, Ти си Светлост над светлоста! Пречесна Владичице на сите небесни војски! Надеж...

Песнопеенија од Првата седмица на Великиот Пост

Да постиме со пост пријатен, благоугоден на Господа: постот е бегање од злото, воздржување на јазикот, отфрлање на гневот, похотите, озборувањето, лагата, прекршувањето на...

Молитва кон Свети Лука Кримски

О, себлажен исповедниче, светителу, оче наш Лука, велик угоднику Христов! Ние, кои со умиление ги преклонивме колената на срцата наши и припаѓаме пред кивотот...

Prayer to Saint Naum the Miracle Worker

Тебе, угоднику на Живиот Бог, Науме чудотворче, со љубов ти се поклонуваме и ти благодариме за многуте твои чудесни дела, со кои им помогна...

Prayer for those who are married

О, Милосрден Боже, усрдно те молиме, секогаш да нè потсетуваш дека бракот е светиња и дека како таков мораме да го чуваме. Дарувај ни...