Home ДУХОВНА РИЗНИЦА Духовни ориентири

Духовни ориентири

Бог е нематеријален и во дух и вистина се почитува - Свети Тихон Задонски

Бог не го почитувај формално и надворешно, туку со добра совест, стравопочит, љубов, послушност, благодарност, молитва и вера; бидејќи Бог е нематеријален, и затоа,...

Оној што љуби е победникот во духовната битка

Љубовта бара дискреција, а дискрецијата, пак, е уметност. Ако не сте запознаени со уметноста на љубовта, тогаш не знаете како да љубите. Љубовта не...

Мудриот христијанин секогаш молчи

Тешко е да се спаси душата на оној кој не го чува молчењето, кој во секое време се занимава со празни разговори за земното...

Љубовта кон Христос е и љубов кон сите, кон ближниот и непријателите

Една треба да е нашата цел: Љубовта кон Бога, кон Црквата, кон Ближниот. Љубовта, служењето на Бога, копнежот, соединувањето со Христа и со Црквата...

Господ ja очекува нашата согласност

Човековата слобода за согласност секогаш му припаѓа на човекот. Преподобен Макариј Египетски (Беседа 26,6) вели дека Господ ја ограничил силата на чудотворство кај апостолите,...

Смирение полошо и од гордоста

Покрај вистинското смирение постои уште и лажно смирение. Тоа е суетно „смирение“, кое постојано се обѕрнува за да види дали го забележуваат. Тоа е...

Помислите на човекот укажуваат на неговата духовна состојба

Од тоа какви се помислите на човекот, се гледа неговата духовна состојба. Луѓето донесуваат заклучоци за нешто во зависност од тоа, каква содржина имаат...