Крстот

1909

Крстот секогаш усрдно да го изобразуваме во нашите домови, на ѕидовите, по вратите, на челата и посебно во срцата наши, зашто крстот е извор на нашето спасение, знак на слободата и милосрдието од Бога, Кој заради нас, како јагне на колење, се принесе на крст. Ете зошто, кога се крстиш, секогаш претставувај си ја силата и заслугите на крстот и исполнувај се со нежност, гасни го гневот, искоренувај ги страстите, биди помирлив со ближниот, благоугодувај Му на Бога! Крстот е нашата пофалба, почеток на сите добра, пат кон небото – неовенлива красота на земјата.

Свети Јован Златоуст

Previous articleКрстовден - Света Литургија во црквата Свети Никола во Престон
Next articleДевојче - маченица