Home Дела на Црквата Култура и уметност

Култура и уметност

Фреско-живопис во црквата на Светиот Пророк Илија во Футскрај

Со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски г. Петар, започна фреско-живописувањето на јужниот и западниот ѕид од црквата на...

Храмот како дом Божји и дом за молитва

Во раното христијанство, кога сѐ уште не постоеле храмови, заедничките богослужби се извршувале на отворено, а жртвите биле принесувани на подигнато место наречено –...

Завршена покривка и поставени мермерни транзени на новиот храм во Манастирот Донибрук

ВО СЛАВА НА БОГА комплетно се заврши ПОКРИВАЊЕТО и се поставија МЕРМЕРНИТЕ ПРОЗОРИ - ТРАНЗЕНИ на НОВИОТ МАНАСТИРСКИ ХРАМ во МАНАСТИРОТ ДОНИБРУК Посебна благодарност до...

Благословен почеток на нови градежни работи во Свети Илија, Футскрај

На 29 септември во Попразненството на празникот Воздигнување на Чесниот и Животворен Крст, со благослов на надлежниот Архиереј, во црквата Свети Илија во Футскрај...

Од тековните градежни работи на новата црква во манастирот Донибрук

Со Божја помош, по застапништвото на Светиот Прохор Пчински и со благословот на Високопреосветениот митрополит г. Петар, во последните 30 дена успешно се завршија...

Во Ермитаж изложен единствениот животен портрет на Св. Ксенија Петроградска

Портрет со маслени бои од Блажената Ксенија Петроградска, беше пронајден меѓу колекциите на Ермитаж во Санкт Петербург, за кого истражувачите веруваат дека е единствената животна...

Манастирската црква во Донибрук се украси со мозаик од Свети Прохор Пчински

На 22 февруари, 2020 година, иконата - мозаик на светиот Прохор Пчински пристигна во неговиот манастир и беше поставена над влезната врата на црквата. Мозакикот е изработен во православен стил. Благодарност кон сите што ја помогнаа неговата израбо...