Вероучение

Свето Писмо

Светото писмо ги опфаќа книгите што ги напишале избрани Свети мажи, пророци и апостоли, по вдахновение на Светиот Дух. Сите свети книги, составени, прават...

Why do we venerate icons when the Ten Commandments read: “You shall not make...

Because the purpose of this commandment was to keep Israel from falling into idolatry, not to forbid the use of all images. The Orthodox use...

Како треба Христијанинот да се подготвува за Светата Причест и колку често да се...

Воопшто земено, често учество во Светата Тајна Причест се одредува лично кај секој православен верник, по благослов и совет на духовникот или свештеникот, откако...

Света Тајна Причест

ПРАШАЊЕ: Што е Света Тајна Причест? ОДГОВОР:  Црквата ги нарекува Свети Христови Тајни - Телото и Крвта Христови, во кои се претвораат (ја менуваат својата...

Духовен отец - учител

Што означува поимот духовен учител (отец) и која е неговата улога во животот на Христијанинот? За почеток ќе наведеме извадоци од зборникот на поуки на...

Света Тајна Крштение

Нашиот Господ Исус Христос рекол: „Ако некој не се роди од вода и Дух, не може да влезе во царството Божјо“ (Јован 3, 5) Со ова...

Одбележан крајот на учебната 2022 за учениците од наставата по веронаука во училиштето Карлтон,...

“За да се познае мудроста и поуката, за да се разберат изреките на разумот за да се усвојат правилата на благоразумието, … на младите...