Литургија

Синаксар на Светата и Велика Среда

Стихови: Една жена, излевајќи миро врз телото Христово, Го испревари Никодима кој носеше смирна за Покојниот. Во светата и Велика Среда божествените отци ни заповедаа да...

За Богојавленската вода

Дали се разликува водата осветена вечерта, на 18 јануари, од богојавленската вода – на 19 јануари? Кога сепак треба да се зема водата?Благодатта на...

Храмот како дом Божји и дом за молитва

Во раното христијанство, кога сѐ уште не постоеле храмови, заедничките богослужби се извршувале на отворено, а жртвите биле принесувани на подигнато место наречено –...

Луѓе мои, што ви направив а што ми вративте...

Луѓе мои, што ви направив, или со што ви здодеав? На слепците ваши вид им дадов, лепрозните ги очистив, човекот на одарот го кренав;...