Семејството како училиште

Многу често имаме прилика да видиме, како децата на многу духовни, верски образовани луѓе, не го познаваат ниту Евангелието ниту црковниот живот, ниту богослужбите:...

Домашно воспитување

Детето, додека е мало, сè прима во своите чувства, и како што детето расте, потребно е во него да се поттикне волјата. Уште од...

Децата не треба да се притискаат и да се принудуваат

За децата треба повеќе да се молиме, а помалку да им зборуваме Сè се успева со молитва, со молчење и со љубов. Ги сфативте ли...

Среќата не е главна цел на бракот

Бракот е пат за спасение на човекот. Ако го разгледаме од стојалиштето на духот на Црквата, тогаш ќе мораме да признаеме дека главната цел...

How to Teach Children the Love of God

Children learn love of God from their parents. Every Orthodox parent wants their children to grow up attending Sunday Liturgies and staying active in...

Поуки на Светите Отци за бракот и воспитувањето на децата

Оние кои се женат и мажат, должни се, во таа заедница да стапуваат со согласност на епископ, за да тој брак биде во Господа,...

Што да прават родителите за нивните деца да станат добри луѓе

Нема родители, кои не би сакале децата да им станат успешни и вредни луѓе. Дури и големиот грешник си го казнува детето за сторената...