Богословие

За духовните старци - Монах Симеон Светогорец

Старец не е оној кој себе се возвишува и си припишува успеси, туку е простодушен и благ. Старецот не е пророк и гатач, туку човек...

Приказна за навредите

Еден човек дошол кај некој старец (монах) и гледајќи ја неговата крајна незлобливост го прашал: „Ти си толку мудар, ти си секогаш добро расположен,...

Богородичен Пост

Богородичниот пост е еден од четирите многудневни периоди на молитва и воздржание во текот на годината. Во овие две посни недели (14-ти до 28-ми...

Подготовка за Великиот пост - Сирната седмица

Последната подготвителна седмица се нарекува сиропусна, сирна, млечна или масленица. Во таа недела се употребуваат млечни производи: млеко, сирење, масло и јајца. Снисходејќи кон...

THE FIFTEENTH INSTRUCTION. ON THE HOLY FORTY DAYS OF LENT

In the Law it is written that God commanded the sons of Israel to give a tenth part of all they had acquired during...