Мирисот на Христос

1871

Човек секогаш може да молчи, може да не проповеда ништо, може да нема елоквентност – и во исто време длабоко и моќно да влијае врз срцата на луѓето. Ако луѓето тивко, не знаејќи како да проповедаат, покажуваат добрина и смирение на духот, моќ на верата, љубов во своите дела, ќе мирисаат на роза. На крајот на краиштата и розата молчи, а нејзиниот мирис се шири далеку, далеку. Значи, неопходно е мирисот на Христос да се шири од сите нас, мирисот на нашите дела – благ, чист, праведен, полн со љубов. Само во ова ќе се открие Царството Божјо, кое е во нас, не со збор, туку во сила.

Свети Лука Кримски

Previous articleПрославен споменот на Преподобниот Наум Охридски во манастирот во Роклин, Викторија
Next articleОсми ден бр. 81