Ајде да купиме скапоцени нешта!

2112

Сè во овој привремен свет ќе помине. Но, светот и животот се фер. Секој човек може да купи вечен живот со “пари” од неговиот живот. Колку мудар е човекот што ги троши сопствените пари – неговиот живот – купувајќи го сето она што ќе му треба за часот на смртта и Судот Божји! Ајде да купиме скапоцени нешта што ќе му бидат пријатни на великиот Цар: исповед, смирение, чистота на душата и телото од телесни гревови, побожна љубов и чување на себеси од критикување на другите, озборување, лажење и т.н. Кога ќе го совладаме сето ова, ние ќе бидеме богати во благословена Божја земја.”

Старец Ефрем Аризонски,
блаженоупокоен во Господа,
Нека споменот му биде вечен!

Previous articleСвета Литургија во црквата Свети Никола во Перт (Воведение на Богородица - Пречиста)
Next articleСвета Литургија во Соборната црква во Сиденхам (Спомен на Свети Климент Охридски)